2008. 06. 09.

AFROSOUND

www.afrosound.hu/

webEndres 2008

Első lovári hangos nyelvkönyv


A lovári ma már országosan a negyedik legnépszerűbb nyelv az Idegennyelvi Továbbképző Központban tett vizsgák körében. A nyelvi anyagok terén mégis még számos hiányosság tapasztalható. Így, például, mindezidáig nem készült hanganyag a nyelvtanulók számára. Április elejétől a Kurt Lewin Alapítvány által szerkesztett RomaPage weblapon végre elérhető tíz párbeszédes hangfelvétel lovári és magyar nyelven.

A Rostás Csaba anyanyelvi tanár szakmai vezetésével készült segédanyag fontos segítséget nyújt az alapfokú nyelvtudás megszerzésében. A párbeszédek elkészítése során az alkotók törekedtek több a témával foglalkozó nyelvanyagra jellemző etnikai sztereotípiák elkerülésére, és a mindennapi élethelyzetekben szükséges gyakorlati nyelvtudás átadására. „Erre a hanganyagra szakmai szempontból már nagy szükség volt, hiszen a párbeszédek meghallgatását követően a tanulás sokkal hatékonyabb. A helyes kiejtés elsajátításához – különösen egyes erős torokhangok, és sajátos módon képzett magánhangzók esetében – pedig mindez nélkülözhetetlen” – állította Rostás Csaba, aki különös hangsúlyt fektetett arra, hogy a felvételen csak lovári anyanyelvűek szólaljanak meg.

A Kurt Lewin Alapítvány és Rostás Csaba néhány éve szintén közös munkával hozták létre a RomaPage weblapon található „Lovári nyelvleckék” című, alap és középfokú nyelvtudásra felkészítő digitális nyelvkönyvet, melynek első része most párbeszédes hanganyaggal is kiegészülhetett. „A jövőben tervezzük Rostás Csabával a hangos nyelvkönyv kibővítését középfokú szintig. A RomaPage számára fontos a nyelvi sokszínűség, így a Magyarországon szintén jelentős, cigányok által beszélt beás nyelv oktatásának támogatását is fel kívánjuk vállalni.” – nyilatkozta Illés Márton, a RomaPage főszerkesztője.

A párbeszédes hangfelvételek elkészítése az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával valósult meg.

A „Lovári nyelvleckék” című nyelvanyag elérhető itt:
http://romapage.hu/oktatas/lovari-nyelvleckek/vissza/62/

A párbeszédes hanganyagok korlátozott számban igényelhetőek az alábbi email címen:
oravecz.agnes@kla.hu

átemelve az Új Könyvpic oldalról

info


http://lovari.hr/galerija/